Sanejament i abastament

Reducció d’abocament de sòlids al riu Cardener des de la xarxa de pluvials de la plaça del Mil·lenari a Manresa

Propuesta-deposito-Manresa-ABM-ingenieria-saneamiento

Estudi hidràulic i proposta d’alternatives de la xarxa unitària de drenatge d’una conca urbana de 21 ha amb una longitud de 6,6 km de col·lectors.

Aigües de Manresa encomana a ABM la diagnosi del funcionament hidràulic de la xarxa de drenatge en la conca dels col·lectors que conflueixen a la plaça del Mil·lenari de Manresa i l’elaboració d’un estudi de propostes per tal de retenir els sòlids i laminar el flux d’aigua en episodis de pluja, per així reduir o fins i tot evitar la contaminació difusa del medi receptor i la millora del funcionament de la xarxa i de la reducció de sòlids a la depuradora de Manresa.

Estat del sistema de sanejament actual

El sistema de sanejament existent a la plaça del Mil·lenari de Manresa és del tipus unitari i recull el drenatge de la vessant sud-oest de la ciutat, corresponent a una conca urbana d’aproximadament 21 ha, entre el carrer de Balsareny, el carrer Dos de Maig i el riu Cardener. 

En episodis de pluja intensa la xarxa unitàriadeficiències de capacitat en el passeig del Riu, concretament, entre els carrers de Francesc Moragas i Folch i Torres

Arran d’aquesta situació, a l’entorn de la Plaça Mil·lenari s’aboquen una gran quantitat de sòlids, arrossegats pel sistema de drenatge urbà, a través del sobreeixidor del sistema que desemboca al riu Cardener

Sistema de drenatge de les aigües

Les aigües drenades pels carrers de la conca són evacuades cap al punt baix situat a la plaça del Mil·lenari, punt on s’uneixen els 2 col·lectors principals, de 1000 i 600 mm de diàmetre dels carrers de Francesc Moragas i Dos de Maig, respectivament.

A l’encreuament entre el carrer de Francesc Moragas i la plaça del Mil·lenari hi ha un sobreeixidor d’aigües pluvials de 800 mm de diàmetre que aboca l’excedent de les aigües de pluja per a esdeveniments d’alta intensitat al riu Cardener, mentre que les aigües residuals segueixen pel col·lector principal de sanejament, de 600 mm de diàmetre, que discorre paral·lel al riu Cardener.

Comportament hidràulic de la xarxa actual

Per episodis de 2 anys de període de retorn els col·lectors dels carrers de Francesc Moragas, Dos de Maig, passeig del Riu i del Bruc funcionarien al màxim de la seva capacitat, podent-se produir ja alguns desbordaments als carrers a través d’alguns pous.

Per episodis de 10 anys de període de retorn, a diferència de l’escenari anterior, els desbordaments en els pous són superiors i generalitzats i afecten els carrers de Francesc Moragas, passeig del Riu i del Bruc.


Propostes per retenir els sòlids i laminar el flux d’aigua en episodis de pluja

Un cop analitzat el comportament hidràulic de la xarxa de drenatge en la conca dels col·lectors que conflueixen a la plaça del Mil·lenari i elaborat l’estudi d’alternatives per poder retenir els sòlids i laminar el flux d’aigua en episodis de pluja, es proposa la construcció d’un dipòsit Anti-DSU, amb un separador de sòlids i hidrocarburs. D’aquesta manera s’aconsegueix el doble objectiu de retenir els sòlids abocats al riu Cardener i laminar el flux d’aigua en episodis intensos de pluja i així evitar la sobresaturació de la xarxa. 

En una anàlisi preliminar s’han plantejat 6 alternatives d’actuació per assolir els objectius principals. 

Les alternatives analitzades permeten la millora de la capacitat dels col·lectors a l’entorn de la Plaça del Mil·lenari, evitant el seu funcionament en càrrega i eliminant els desbordaments dels pous dels carrers de Francesc Moragas, Dos de Maig, del passeig del Riu i d’un tram del carrer del Bruc. 

Totes aquestes accions estan orientades a reduir i/o evitar la contaminació difusa del medi receptor i aconseguir un millor funcionament de la xarxa en episodis de pluja intensa.

Característiques

Superfície urbana: 21 ha
Longitud col·lectors existents: 6,6 km
Volum dipòsit anti-DSU: 1220 m³
Longitud nous col·lectors: 316 m
Model hidràulic: EPA SWMM 5.1
Import: 933.086,84 € (més IVA)

 

Client: Aigües de Manresa S.A.
Any: 2020
Manresa

 

Altres projectes
Subscriu-te
Rep per correu electrònic totes les novetats d'ABM i coneix els darrers projectes on hem treballat

  • ABM SERVEIS D'ENGINYERIA I CONSULTING, S.L. com a responsable del tractament tractarà les teves dades amb la finalitat d’enviar-te la nostra newsletter. Pots accedir, rectificar i suprimir les teves dades, així com exercir altres drets consultant la informació addicional i detallada sobre protecció de dades a la nostra Política de Privacitat

Subscriu-te
Rep per correu electrònic totes les novetats d'ABM i coneix els darrers projectes on hem treballat

  • ABM SERVEIS D'ENGINYERIA I CONSULTING, S.L. com a responsable del tractament tractarà les teves dades amb la finalitat d’enviar-te la nostra newsletter. Pots accedir, rectificar i suprimir les teves dades, així com exercir altres drets consultant la informació addicional i detallada sobre protecció de dades a la nostra Política de Privacitat

×ATENCIÓ: Cookies no configurades en l'idioma actual. Revisa la teva configuració al plugin, gràcies!