1 de març de 2021
L’equip liderat per Aldayjover arquitectura y paisaje ha guanyat el lot núm. 4 “Corona Sur. Los Parques fluviales del Sur” del Concurso Internacional del Bosque Metropolitano de Madrid, convocat per l’Ajuntament de Madrid. La proposta guanyadora “Manantial sur, infraestructura regenerada” consisteix en una intervenció paisatgística destinada a integrar ambientalment una zona de la ciutat que té una superfície de 1.237 ha.
Iñaki Alday i Margarita Jover han estat els arquitectes directors del projecte; Jesús Arcos, arquitecte, i Francisco Mesonero, paisatgista i enginyer tècnic agrícola, han assumit la coordinació del projecte.
ABM forma part de l’equip de col·laboradors que hi ha participat.
Concretament, la nostra aportació ha consistit en el disseny conceptual de:
La resta de col·laboradors de l’equip són IRBIS consultoria ambiental, Paisaje Transversal, Benedicto Gestión de Proyectos, BIS structures i fdTOP.
La proposta guanyadora ha estat valorada per 24 experts del sector de l’arquitectura. El jurat va escollir-la ja per ser un “projecte complet en tots els seus components que ha generat debat al voltant del rol de l’aigua, la vessant forestal i l’agricultura”.
L’objectiu global d’aquesta convocatòria de projectes és minimitzar els efectes del canvi climàtic a la ciutat de Madrid, generant un nou corredor verd de 75 km de longitud que l’envoltarà.
El tret diferencial de la solució presentada per l’equip d’Aldayjover és complementar les fonts d’aigua dolça de la Sierra de Madrid amb nous brolladors que seran les plantes de tractament d’aigües residuals, de manera que es pugui generar un nou espai de gestió d’aigua i naturalesa i regular el microclima, alhora que permet dinamitzar els usos de l’espai públic i potenciar la qualitat del paisatge.
La zona sud de Madrid agrupa un important nus de infraestructures viàries que ha dividit el territori. Es tracta d’una àrea, que tot i contenir recursos hídrics i ecològics vinculats a la llera del riu Manzanares, està molt fragmentada i poc aprofitada. Per tant, la proposta plantejada pretén aportar una solució efectiva que permeti posar en valor l’espai públic i, al mateix temps, aprofitar els recursos agrícoles, hortícoles i arqueològics de l’àrea.
Aquest serà un projecte en el qual s’hi combinen aigua i territori, els dos vectors d’expertesa d’ABM.
ABM fa anys que col·labora amb l’estudi d’arquitectura Aldayjover.
Altres col·laboracions en projectes a escala nacional o internacional són:
– L’estudi hidràulic del riu Arga pel projecte del Parc Aranzadi (Pamploma)
– El model de gestió de l’aigua per a la recuperació de l’antiga potabilitzadora de Río Piedras a San Juan de Puerto Rico (Puerto Rico)
– El concurs dels nous usos del Llac Milada (República Txeca).
3 de juny de 2023 Aquest any 2023, ABM ha ajudat a 6 ajuntaments de Catalunya a preparar la documentació per optar a la subvenció del MITMA d’inversió en infraestructura ciclista. Aquesta línia de subvencions, destinada a les entitats locals del territori de menys de 50.000 habitants i que no siguin capitals de província, pretén […]
24 de maig de 2023 El dimecres 24 de maig ABM participa a la “Jornada Aigua i celler. Com actuar davant l’emergència climàtica en l’aigua en els cellers” organitzada per l’Ajuntament de Sant Sadurní, INNOVI i el Catalan Water Partnership. Davant el context de sequera i de les restriccions que comporta a nivell industrial, s’han […]
18 de maig de 2023 La jornada, impulsada per la Conselleria d’Acció Climàtica i la Conselleria d’Empresa i Treball, s’ha celebrat dijous 17 de maig de 9:30 a 11:30 h a les oficines d’ACCIÓ de Barcelona, ubicades a l’Avinguda Passeig de Gràcia, 129. L’acte ha consistit en una trobada informativa creada amb el propòsit d’explicar […]