Consultoria en intel·ligència de dades

Planificació d’una xarxa de punts de control del Baix Ter

vista planta Baix Ter ABM Enginyeria Aigua i Territori

Definició i valoració de les actuacions en 184 punts de control quantitatiu i qualitatiu del l’aigua al Baix Ter

Objectiu del projecte

L’objectiu dels treballs realitzats és definir, valorar i planificar la implantació d’una xarxa de punts de control, a nivell quantitatiu i qualitatiu, de l’estat de les masses d’aigua en el l’àmbit del Baix Ter, classificant els propis punts de control en funció de la seva prioritat, tipologia i magnitud de l’actuació corresponent.

Masses d’aigua al Baix Ter

La massa d’aigua superficial corresponent al Baix Ter és l’aigua que circula superficialment pel curs del propi riu Ter, tots els seus afluents i els canals que se’n deriven, entre el congost de Sant Julià de Ramis i la Gola del Ter. Aquesta massa d’aigua superficial està lligada a tres masses d’aigua subterrània.

Per una banda, l’aqüífer al·luvial de la Cubeta de Celrà que segueix el traçat actual del Ter i que es troba perimetrat pels municipis de Medinyà, Cervià de Ter, Sant Jordi Desvalls, Flaçà, Bordils i Celrà.

Aigua avall i un sobre l’altre, es localitzen l’aqüífer superficial de la plana al·luvial del Baix Ter i Daró i l’aqüífer profund de la plana al·luvial del Baix Ter. Ambdues masses d’aigua segueixen el curs actual del riu i del rec del Molí (o antic braç nord del Ter) desembocant a l’Estartit i a l’Escala.

Per protegir l’aigua del riu Ter, els seus aqüífers i vetllar perquè la seva disponibilitat quedi garantida per a tots els usos (proveïment municipal dels 40 municipis de la plana del Baix Ter, el desenvolupament de l’agricultura, el turisme i la indústria, els sosteniment hidro-ecològic dels recs històrics, les zones humides i el paisatge), es crea la corporació de dret públic anomenada Junta Central d’Usuaris d’Aigües del Baix Ter (JCUABT).

Definició d’una xarxa de punts de control per al monitoratge del Baix Ter

En el marc del Projecte d’Especialització i Competitiva Territorial (PECT) Girona Regió Sensible a l’Aigua, la JCUABT pretén impulsar la creació d’una xarxa de punts de control per al monitoratge de les masses d’aigua del Baix Ter.

A cada punt de control s’han definit, segons les necessitats de cada punt, les actuacions necessàries (obra civil, sensorització i/o telemetria). Cada punt de control disposa d’una fitxa resum en la que s’identifica i es localitza el punt, es descriu l’estat actual de l’element de control, la proposta d’actuació i es mostra una valoració estimativa de la implementació de les noves estructures i equips, formant grups segons la tipologia d’actuació. Els punts s’han categoritzat en quatre (4) nivells de prioritat.

El conjunt de les actuacions previstes per a la implantació de la xarxa de Control del Baix Ter té una estimació preliminar superior als 3 milions d’euros.

Variables a mesurar

Les variables a mesurar poden ser (segons el punt de control): nivell, cabal, conductivitat elèctrica i temps de funcionament de l’equip de bombament.

Tots els punts s’integraran en la xarxa de control i proporcionaran informació (a temps real o en diferit un cop realitzades les analítiques o recollides les dades) de la cota piezomètrica, el cabal circulant i la composició química i microbiològica de l’aigua.

Característiques

Masses d’aigua monitoritzades:

 • Aigua superficial
 • Aqüífer al·luvial de la Cubeta de Celrà
 • Aqüífer superficial de la plana al·luvial del Baix Ter i Daró
 • Aqüífer profund de la plana al·luvial del Baix Ter

Nº total de punts de control:   184

Classificats per prioritat:

 • Prioritat 1: 58
 • Prioritat 2: 46
 • Prioritat 3: 49
 • Prioritat 4: 31

Valoració (estimativa) total: 3.038.237,92 €

Client: Junta central d’usuaris d’Aigües del Baix Ter
Any: 2022
Baix Ter

 

Altres projectes
Subscriu-te
Rep per correu electrònic totes les novetats d'ABM i coneix els darrers projectes on hem treballat
 • ABM SERVEIS D'ENGINYERIA I CONSULTING, S.L. com a responsable del tractament tractarà les teves dades amb la finalitat d’enviar-te la nostra newsletter. Pots accedir, rectificar i suprimir les teves dades, així com exercir altres drets consultant la informació addicional i detallada sobre protecció de dades a la nostra
  Política de Privacitat

Subscriu-te
Rep per correu electrònic totes les novetats d'ABM i coneix els darrers projectes on hem treballat
 • ABM SERVEIS D'ENGINYERIA I CONSULTING, S.L. com a responsable del tractament tractarà les teves dades amb la finalitat d’enviar-te la nostra newsletter. Pots accedir, rectificar i suprimir les teves dades, així com exercir altres drets consultant la informació addicional i detallada sobre protecció de dades a la nostra
  Política de Privacitat

×ATENCIÓ: Cookies no configurades en l'idioma actual. Revisa la teva configuració al plugin, gràcies!