L’objectiu dels treballs realitzats és definir, valorar i planificar la implantació d’una xarxa de punts de control, a nivell quantitatiu i qualitatiu, de l’estat de les masses d’aigua en el l’àmbit del Baix Ter, classificant els propis punts de control en funció de la seva prioritat, tipologia i magnitud de l’actuació corresponent.
La massa d’aigua superficial corresponent al Baix Ter és l’aigua que circula superficialment pel curs del propi riu Ter, tots els seus afluents i els canals que se’n deriven, entre el congost de Sant Julià de Ramis i la Gola del Ter. Aquesta massa d’aigua superficial està lligada a tres masses d’aigua subterrània.
Per una banda, l’aqüífer al·luvial de la Cubeta de Celrà que segueix el traçat actual del Ter i que es troba perimetrat pels municipis de Medinyà, Cervià de Ter, Sant Jordi Desvalls, Flaçà, Bordils i Celrà.
Aigua avall i un sobre l’altre, es localitzen l’aqüífer superficial de la plana al·luvial del Baix Ter i Daró i l’aqüífer profund de la plana al·luvial del Baix Ter. Ambdues masses d’aigua segueixen el curs actual del riu i del rec del Molí (o antic braç nord del Ter) desembocant a l’Estartit i a l’Escala.
Per protegir l’aigua del riu Ter, els seus aqüífers i vetllar perquè la seva disponibilitat quedi garantida per a tots els usos (proveïment municipal dels 40 municipis de la plana del Baix Ter, el desenvolupament de l’agricultura, el turisme i la indústria, els sosteniment hidro-ecològic dels recs històrics, les zones humides i el paisatge), es crea la corporació de dret públic anomenada Junta Central d’Usuaris d’Aigües del Baix Ter (JCUABT).
En el marc del Projecte d’Especialització i Competitiva Territorial (PECT) Girona Regió Sensible a l’Aigua, la JCUABT pretén impulsar la creació d’una xarxa de punts de control per al monitoratge de les masses d’aigua del Baix Ter.
A cada punt de control s’han definit, segons les necessitats de cada punt, les actuacions necessàries (obra civil, sensorització i/o telemetria). Cada punt de control disposa d’una fitxa resum en la que s’identifica i es localitza el punt, es descriu l’estat actual de l’element de control, la proposta d’actuació i es mostra una valoració estimativa de la implementació de les noves estructures i equips, formant grups segons la tipologia d’actuació. Els punts s’han categoritzat en quatre (4) nivells de prioritat.
El conjunt de les actuacions previstes per a la implantació de la xarxa de Control del Baix Ter té una estimació preliminar superior als 3 milions d’euros.
Les variables a mesurar poden ser (segons el punt de control): nivell, cabal, conductivitat elèctrica i temps de funcionament de l’equip de bombament.
Tots els punts s’integraran en la xarxa de control i proporcionaran informació (a temps real o en diferit un cop realitzades les analítiques o recollides les dades) de la cota piezomètrica, el cabal circulant i la composició química i micro–biològica de l’aigua.
Masses d’aigua monitoritzades:
Nº total de punts de control: 184
Classificats per prioritat:
Valoració (estimativa) total: 3.038.237,92 €
Client: Junta central d’usuaris d’Aigües del Baix Ter
Any: 2022
Baix Ter