Actualitat

Celebrem el Dia Mundial de l’Aigua per posar en valor la seva importància per a la vida humana i dels ecosistemes

dia-mundial-agua-ABM-2022-cat

22 de març de 2022

ABM se suma a la celebració del dia Mundial de l’Aigua amb la finalitat d’incrementar la conscienciació sobre la importància de l’aigua per  a la preservació del Medi i el Desenvolupament Sostenible de l’activitat humana.

El Dia Mundial de l’Aigua, celebrat per primer cop el 22 de març del 1993, pretén evidenciar la importància de l’aigua per a la vida dels diversos ecosistemes del planeta. De fet, la vida al planeta es troba altament condicionada per la salut dels aqüífers, cursos fluvials i els seus ecosistemes associats.

La celebració d’aquesta edició se centra en la necessitat de protegir les aigües subterrànies, com una de les fonts principals del recurs hídric i la seva interrelació amb els ecosistemes.

Gran part de les zones del planeta, incloses les zones àrides, depenen de la salut de les aigües subterrànies, que també determinen la vida dels rius i aiguamolls

Com n’és de greu l’escassetat d’aigua?

L’escassessetat d’aigua es troba agreujada per la manca de pluges, i la sobreexplotació d’alguns recursos que impliquen una reducció en les reserves als embassaments i aqüífers, així com una alteració dels ecosistemes aqüàtics. 

Si els aqüífers i les fonts no es recuperen, es poden necessitar mesures de prevenció, gestió, estalvi i, fins i tot, de racionament tant per a la població com per a l’agricultura i les indústries.

Malauradament, la sequera ja ha provocat que alguns municipis catalans ja s’hagin quedat sense aigua potable per al consum humà

Analitzant la tendència de pluges del s.XXI, cada cop hi ha més sequeres. De fet, diversos estudis preveuen que es produeixin fenòmens de sequeres en períodes de cada 4 i 5 anys

Quin rol té l’enginyeria en la gestió de l’aigua?

Una de les solucions que pot aportar l’enginyeria hidràulica en l’àmbit de la gestió de l’aigua consisteix en plantejar solucions que permetin un millor coneixement i gestió dels recursos i consums per tal mitigar la sequera.

Concretament, a través de la millora de l’eficiència en els sistemes d’abastament, podem optimitzar la gestió de l’aigua consumida així com la millora en els sistemes de sanejament es pot potenciar la millora de la qualitat de l’aigua retornada al medi, i dels ecosistemes associats, per a la seva posterior reutilització.

Quines solucions ha desenvolupat ABM per gestionar els recursos hídrics?

Alguns dels projectes i treballs realitzats per ABM alineats amb aquest objectiu són:

Aprofitament d’aigua de pluja pels habitatges situats dins de la xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona.

Ampliació de la planta de tractament d’aigua potable de Caldes de Malavella per eliminar arsènic.

Ampliació de l’estació de tractament d’aigua potable (ETAP) de Figueres.

Nova estació de tractament d’aigua potable per eliminació de nitrats a Navata (Alt Empordà)

Plans directors d’abastament d’aigua potable per a més de 80 municipis.

Obres d’emergència per l’abastament de la zona de la Bisbal d’Empordà des de Fontanilles.

Inventari, digitalització i desenvolupament del SIG de la xarxa d’aigua freàtica de Barcelona.

EVADCAT. Eina per a la validació automàtica de les dades de punts de control d’aigua al territori.

Plans de Gestió del Risc d’Inundació i Sistemes d’Alerta Primerenca d’Inundació.

Reposició de les instal·lacions de la ITAM de la Tordera afectades pel temporal Glòria.

La bona gestió de l’aigua és un element clau per afrontar el canvi climàtic i donar resposta a les necessitats del desenvolupament sostenible i respectuós de la nostra societat.

Tot i que el 22 de març sigui una data puntual, volem remarcar el nostre compromís dia rere dia per aconseguir que la preservació, gestió i estalvi de l’aigua siguin una constant en cadascuna de les solucions que plantegem.

Altres notícies

24 de maig de 2022 El dia 24 de maig, cada dos anys, se celebra el Dia Internacional del Peix Viatger, (WFMD, en les seves sigles en anglès) amb la finalitat de conscienciar a la població de la necessitat de preservar les espècies de peixos migratoris. Aquesta data és d’especial importància atès que moltes de […]

20 de maig de 2022 El dijous 19 de maig, en Joan Macarro, Director executiu i cap de projectes d’ABM, ha assistit, en representació d’ABM, a la sessió organitzada pel Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya i l’Agència Catalana de l’Aigua sobre el retorn del procés de participació del […]

8 de maig de 2022 Els estudiants en pràctiques, persones recent graduades o a punt de graduar-se de cicles formatius, graus universitaris o màsters, representen un col·lectiu que entra en contacte amb una empresa amb l’objectiu d’ampliar els coneixements adquirits durant l’etapa acadèmica amb la seva aplicació a l’etapa laboral, podent aprendre en un ambient […]

Subscriu-te
Rep per correu electrònic totes les novetats d'ABM i coneix els darrers projectes on hem treballat
×ATENCIÓ: Cookies no configurades en l'idioma actual. Revisa la teva configuració al plugin, gràcies!