Actualitat

Celebrem el Dia Mundial de l’Aigua per posar en valor la seva importància per a la vida humana i dels ecosistemes

dia-mundial-agua-ABM-2022-cat

22 de març de 2022

ABM se suma a la celebració del dia Mundial de l’Aigua amb la finalitat d’incrementar la conscienciació sobre la importància de l’aigua per  a la preservació del Medi i el Desenvolupament Sostenible de l’activitat humana.

El Dia Mundial de l’Aigua, celebrat per primer cop el 22 de març del 1993, pretén evidenciar la importància de l’aigua per a la vida dels diversos ecosistemes del planeta. De fet, la vida al planeta es troba altament condicionada per la salut dels aqüífers, cursos fluvials i els seus ecosistemes associats.

La celebració d’aquesta edició se centra en la necessitat de protegir les aigües subterrànies, com una de les fonts principals del recurs hídric i la seva interrelació amb els ecosistemes.

Gran part de les zones del planeta, incloses les zones àrides, depenen de la salut de les aigües subterrànies, que també determinen la vida dels rius i aiguamolls

Com n’és de greu l’escassetat d’aigua?

L’escassessetat d’aigua es troba agreujada per la manca de pluges, i la sobreexplotació d’alguns recursos que impliquen una reducció en les reserves als embassaments i aqüífers, així com una alteració dels ecosistemes aqüàtics. 

Si els aqüífers i les fonts no es recuperen, es poden necessitar mesures de prevenció, gestió, estalvi i, fins i tot, de racionament tant per a la població com per a l’agricultura i les indústries.

Malauradament, la sequera ja ha provocat que alguns municipis catalans ja s’hagin quedat sense aigua potable per al consum humà

Analitzant la tendència de pluges del s.XXI, cada cop hi ha més sequeres. De fet, diversos estudis preveuen que es produeixin fenòmens de sequeres en períodes de cada 4 i 5 anys

Quin rol té l’enginyeria en la gestió de l’aigua?

Una de les solucions que pot aportar l’enginyeria hidràulica en l’àmbit de la gestió de l’aigua consisteix en plantejar solucions que permetin un millor coneixement i gestió dels recursos i consums per tal mitigar la sequera.

Concretament, a través de la millora de l’eficiència en els sistemes d’abastament, podem optimitzar la gestió de l’aigua consumida així com la millora en els sistemes de sanejament es pot potenciar la millora de la qualitat de l’aigua retornada al medi, i dels ecosistemes associats, per a la seva posterior reutilització.

Quines solucions ha desenvolupat ABM per gestionar els recursos hídrics?

Alguns dels projectes i treballs realitzats per ABM alineats amb aquest objectiu són:

Aprofitament d’aigua de pluja pels habitatges situats dins de la xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona.

Ampliació de la planta de tractament d’aigua potable de Caldes de Malavella per eliminar arsènic.

Ampliació de l’estació de tractament d’aigua potable (ETAP) de Figueres.

Nova estació de tractament d’aigua potable per eliminació de nitrats a Navata (Alt Empordà)

Plans directors d’abastament d’aigua potable per a més de 80 municipis.

Obres d’emergència per l’abastament de la zona de la Bisbal d’Empordà des de Fontanilles.

Inventari, digitalització i desenvolupament del SIG de la xarxa d’aigua freàtica de Barcelona.

EVADCAT. Eina per a la validació automàtica de les dades de punts de control d’aigua al territori.

Plans de Gestió del Risc d’Inundació i Sistemes d’Alerta Primerenca d’Inundació.

Reposició de les instal·lacions de la ITAM de la Tordera afectades pel temporal Glòria.

La bona gestió de l’aigua és un element clau per afrontar el canvi climàtic i donar resposta a les necessitats del desenvolupament sostenible i respectuós de la nostra societat.

Tot i que el 22 de març sigui una data puntual, volem remarcar el nostre compromís dia rere dia per aconseguir que la preservació, gestió i estalvi de l’aigua siguin una constant en cadascuna de les solucions que plantegem.

Altres notícies

2 de febrer de 2023 El dia Mundial dels Aiguamolls, celebrat cada 2 de febrer des de l’any 1997, pretén posar en valor i evidenciar la importància d’aquests ecosistemes, que cobreixen el 4% de la superfície de la terra i que tenen un impacte estratègic per a l’ésser humà i la biodiversitat, ja que ofereixen […]

26 de gener de 2023 El dimarts 24 de gener Laura Casas, William Morales i Carles Cortijo, tècnics especialistes en enginyeria hidràulica d’ABM, assisteixen a un curs de formació sobre modelització en 2D del model IBER a les instal·lacions del FLUMEN al Campus Nord de la UPC, en el marc del projecte d’integració dels models IBER-SWMM. […]

2 de desembre de 2022 El dijous 1 de desembre de 2022 els companys Narcís Pi, Projecte Manager de sanejament i abastament, i Joan Macarro, Director d’ABM, assisteixen a la VII Immersió Estratègica del CWP, celebrada a l’Hotel Gallery de Barcelona. Ha estat una sessió de caire divulgatiu en què més de 130 representants del […]

Subscriu-te
Rep per correu electrònic totes les novetats d'ABM i coneix els darrers projectes on hem treballat

×ATENCIÓ: Cookies no configurades en l'idioma actual. Revisa la teva configuració al plugin, gràcies!