3 de juny de 2021
Avui, 3 de juny, és el Dia Mundial de la Bicicleta 2021 (World Bike Day 2021), declarat per l’Assemblea General de les Nacions Unides l’any 2018, per reconèixer el caràcter únic i versàtil d’un mitjà de transport que no passa mai de moda, i que està a l’abast de pràcticament tothom arreu del món. Un mitjà de transport senzill, fiable, net i ambientalment sostenible.
A ABM fa 20 anys que treballem projectant vies verdes i carrils bicis, arreu de les nostres contrades. N’hem projectat més de 160 quilòmetres, i també hem treballat i contribuït a planificar 300 quilòmetres de carrils bici i vies verdes.
Aquest any 2021 suposa l’inici d’un nou període econòmic després de la crisi sense precedents que ha provocat a tot el món la Covid-19. La Unió Europea promou la recuperació econòmica i la re-industrialització sostenible d’Europa mitjançant el pla Next Generation EU, de fons estructurals, dotat amb un paquet d’estímul econòmic de 750 mil milions d’euros, els quals es destinaran, en els propers 7 anys, a inversions per fer front, entre altres, als ambiciosos objectius del Pacte Verd europeu.
En el marc d’aquests fons, el Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana ja ha anunciat una convocatòria adreçada sobretot a municipis més grans de 20.000 habitants i a agrupacions de municipis mitjançant la qual pot arribar a cofinançar, fins un 80% dels costos subvencionables, entre altres a actuacions de projectes específics relacionats amb xarxes de carrils reservats a bicicletes i també per la implantació de projectes d’itineraris de vianants. Està previst que hi hagi dues convocatòries, la primera que es publicaria el juny d’enguany i la segona per l’any 2022, cadascuna d’elles dotades amb 750 milions d’euros.
Els carrils bici i les vies verdes generen grans oportunitats en l’àmbit de la mobilitat sostenible, del turisme actiu, familiar i de proximitat, de la promoció de l’esport i de la salut, de la recuperació del territori, de l’aproximació dels ciutadans al medi natural, de la socialització i de la diversificació econòmica.
La inversió en vies verdes, carrils bici o vies pedalables és un immens motor que genera benestar i té un gran efecte multiplicador de sinèrgies.
Els carrils bici, ben dissenyats, executats, planificats i gestionats són una gran oportunitat pel territori. Les comarques de Girona són un molt bon exemple gràcies sobretot a l’impuls des de fa una colla d’anys del Consorci de les Vies Verdes, que és un molt bon exemple de concertació entre municipis, consells comarcals i la Diputació de Girona.
En aquesta plana web hi podeu trobar les ressenyes d’alguns dels nous carrils bici que hem projectat, en destaquem la Via verda entre Sant Joan de les Abadesses i la Vall de Bianya, els diferents trams de la via ciclista del Ter des de Sant Joan de les Abadesses a Llanars, la futura nova passera sobre el Ter que serà l’element fonamental de la nova via verda entre Bescanó i Sant Gregori, i que permetrà connectar la ruta de l’antic carrilet d’Olot i la vall del Ter amb les rutes de la vall de la Llémena, però també el projecte per reconstruir la passera de la via verda del carrilet d’Olot sobre la riera d’Osor, en el tram entre Anglès i la Cellera de Ter.
A ABM hem treballat en la planificació de 293 quilòmetres de vies verdes a les comarques de Girona i de Barcelona, dels quals 141 quilòmetres corresponen al Pla director de manteniment de vies verdes de Girona i 152 quilòmetres al Pla director de vies ciclistes de la Plana de Vic.
Durant aquests 20 anys també hem redactat projectes de gairebé 160 quilòmetres de noves vies verdes.
En aquests moments estem treballant en cinc nous projectes que, un cop es puguin fer realitat, suposaran més de 33 km de noves vies verdes. Entre aquests podem destacar la connexió de Vilobí d’Onyar amb l’aeroport i la nova via verda del Fluvià, entre el nucli de Bàscara i la desembocadura del riu al mar.
També estem treballant en l’actualització del Pla director de manteniment de vies verdes de Girona per incorporar-hi 77 quilòmetres addicionals que s’han construït els darrers anys.
D’acord amb els estudis realitzats pel Consorci de Vies Verdes de Girona, l’any 2018 l’activitat generada per les vies verdes a Girona va tenir un impacte econòmic total de 3,4 milions d’euros, amb més de 277.000 usuaris, dels quals un 43% són ciclistes i un 57% vianants. La major part d’aquests usuaris són veïns del propi territori (58%), mentre que la resta es reparteixen entre usuaris procedents de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (17%) i usuaris procedents d’altres llocs (25%).
És molt engrescador saber que milers de persones gaudeixen any rere any d’aquestes infraestructures.
20 de setembre de 2023 El dimecres 20 de setembre el company Narcís Pi, Projecte Manager de la Unitat de Negoci de Sanejament i Abastament d’ABM, participa com a ponent a la 2a Jornada Tècnica d’Edificació i Rehabilitació Sostenibles, organitzada pel Col·legi de l’Arquitectura Tècnica de Barcelona, el Col·legi d’Enginyers Graduats i Enginyers Tècnics Industrials […]
18 de juliol de 2023 ABM coopera amb la Universitat de Girona en el marc del projecte Building Reliable Effective and Aware DIsaster emergency and prevention managing skills B-READI. ABM ha col·laborat en la tasca de “Disseny resilient de les xarxes d’aigua”, que té com a objectiu projectar xarxes de distribució d’aigua resilients en front […]
16 de juny de 2023 El divendres 16 de juny Agustí Pere Figueras Romero, Soci i Responsable de la Unitat de Negoci d‘Enginyeria Hidràulica i Intel·ligència de Dades d’ABM, participa a la Taula Rodona sobre els usos de l’aigua en la indústria. La sessió “Innovació i eficiència en la gestió de l’aigua: solucions avançades per a […]