Enginyeria civil

Via ciclista del Ter des de Sant Joan de les Abadesses a Llanars.

Enllaç entre la Ruta del Ferro i del Carbó i la via verda de la vall de Bianya amb l'alt Ter.

L’anomenada Ruta del Ter, una de les actuacions més emblemàtiques promoguda pel Consorci Alba-Ter, enllaça la Costa Brava i els Pirineus tot resseguint el curs del riu Ter, des de la seva desembocadura al mar fins a la seva capçalera, amb més de 200 km de recorregut.

 

El nou tram entre Sant Joan de les Abadesses i Llanars

ABM ha redactat el projecte constructiu de la via ciclista que permetrà connectar el nucli urbà de Sant Joan de les Abadesses, on conflueixen la Ruta del Ferro i la del Carbó  i la via verda de La Vall de Bianya, amb els nuclis de Sant Pau de Segúries, Camprodon i Llanars.

Aquest nou tram formarà part de la Via Ciclista del Ter, i completarà l’itinerari de 26 km de longitud entre Sant Joan de les Abadesses i Setcases. Es concep per al pas de vianants i de ciclistes resseguint la vall de l’Alt Ter.

El traçat inclòs al projecte s’inicia a Sant Joan de les Abadesses, al camí del pont del Reixac, situat a l’est de la Colònia Llaudet, al marge esquerre del riu Ter.

El tram inicial discorre principalment per camins existents del marge dret del riu Ter, fins a l’altura del Pont de Perella, on la traça canvia de costat i passa al marge esquerre del riu. Des d’aquest punt, la Via ciclista del Ter, discorre amb traça nova, de forma paral·lela a la carretera C-38 fins a Sant Pau de Segúries.

Sortint del nucli urbà de Sant Pau de Segúries, el traçat segueix paral·lel a la carretera, passant per sota del pont del Carburo, i segueix el curs del riu pel seu marge dret. Una vegada passat el nucli de la Ral, a l’altura del càmping, la traça torna a canviar de marge i aprofita el camí existent en el marge esquerre que voreja el càmping fins el pont de les Rocasses.

En aquest punt, la via ciclista passa per sota del pont de la carretera mitjançant un caixó existent, aprofita el Pont antic de les Rocasses per creuar el riu Ter, i discorre pel camí existent del marge dret, fins la vorera existent de la Ronda de Mas Ventós a Camprodon.

Des de Camprodon fins a Llanars, la traça discorre de forma paral·lela a la carretera GIV-5264, pel costat sud.

 

Solució plantejada pel tram de la Ruta del Ter

Al llarg dels 14,1 km de longitud, s’ha previst construir nou noves passarel·les, d’entre 15 i 75 metres de longitud per tal de creuar el Ter i d’altres cursos fluvials que s’intercepten amb la nova traça i també construir un voladís per poder ampliar el pont sobre el Ter a l’entrada de Camprodon. Les passarel·les i el voladís es resolen mitjançant estructures amb gelosia metàl·lica recolzades sobre estreps de formigó armat.

L’itinerari també inclou els trams urbans que discorren pels nuclis de Sant Pau de Segúries, Camprodon i Llanars.

 

Execució per fases

Les obres d’aquest projecte s’han anat executant per fases. Ja està totalment acabat i en funcionament el tram entre Camprodon i Llanars i també el tram entre Sant Joan de les Abadesses i la Colònia Llaudet.

En aquests moments (juny de 2021) s’estan executant les obres del tram entre la Colònia Llaudet i Sant Pau de Segúries.

El tram que quedarà pendent serà el que hi ha entre Sant Pau de Segúries i Camprodon.

 

Casos d’èxit relacionats amb el tram de la Ruta del Ter

Aquesta és una de les nombroses actuacions que ABM ha desenvolupat i projectat en l’àmbit de l’enginyeria civil en suport del territori, alguns altres exemples de projectes de vies verdes o carrils bici que podem trobar a la web són la connexió per a vianants i bicicletes entre el nucli urbà i la urbanització Santa Coloma Residencial o bé la nova via verda que des de Bescanó arribarà fins a Sant Gregori i des d’allà fins a Girona, entre d’altres.

Des de la seva fundació, a l’any 2000, a ABM hem planificat més de 300 quilòmetres de nous carrils bici i hem projectat més de 160 km de noves vies verdes.

La vocació de servir el territori és un dels motor que impulsa les nostres accions.

Característiques

Longitud de la via verda: 11,2 km
Amplada de la via verda: 3 metres
Velocitat de projecte: 20 km/h
Estructures / Passarel·les: 8, entre 12 i 75 m de longitud
Import de les obres: 3.138.400,00 € (més IVA)

Client: Infraestructures de la Generalitat de Catalunya S.A.U.
Any: 2015
Sant Joan de les Abadesses, Sant Pau de Segúries, Camprodon i Llanars.

Altres projectes
Subscriu-te
Rep per correu electrònic totes les novetats d'ABM i coneix els darrers projectes on hem treballat

  • ABM SERVEIS D'ENGINYERIA I CONSULTING, S.L. com a responsable del tractament tractarà les teves dades amb la finalitat d’enviar-te la nostra newsletter. Pots accedir, rectificar i suprimir les teves dades, així com exercir altres drets consultant la informació addicional i detallada sobre protecció de dades a la nostra Política de Privacitat

Subscriu-te
Rep per correu electrònic totes les novetats d'ABM i coneix els darrers projectes on hem treballat

  • ABM SERVEIS D'ENGINYERIA I CONSULTING, S.L. com a responsable del tractament tractarà les teves dades amb la finalitat d’enviar-te la nostra newsletter. Pots accedir, rectificar i suprimir les teves dades, així com exercir altres drets consultant la informació addicional i detallada sobre protecció de dades a la nostra Política de Privacitat

×ATENCIÓ: Cookies no configurades en l'idioma actual. Revisa la teva configuració al plugin, gràcies!