Els aiguamolls del Baix Ter, formen part del Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter creat per la Llei 15/2010, de 28 de maig de 2010, amb l’objectiu principal d’unificar la normativa de protecció dels tres espais que conformen el parc natural (Massís del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter).
Els indrets de les llacunes i els aiguamolls del Ter Vell, La Pletera, la Bassa de Fra Ramon i les Basses d’en Coll estan declarats per la mateix llei, com a Reserva Natural Parcial dels aiguamolls del Baix Ter.
Els treballs corresponen a una diagnosi i una prognosi de la possible connectivitat entre els aiguamolls del Ter Vell i els aiguamolls de la Pletera des del punt de vista hidràulic, amb la finalitat d’avaluar i definir totes les possibles actuacions i intervencions que s’hi poden realitzar per augmentar la connectivitat ambiental i ecològica entre ambdues zones, així com potenciar o recuperar llacunes permanents o temporals.
S’ha elaborat un model hidràulic 2D de diagnosi de tota la plana per on discorre el rec del Ter Vell, a partir d’un MDT de detall de tot l’àmbit objecte d’estudi, per caracteritzar i analitzar el comportament global dels escorrentius resultants de la combinació entre pluja i aportacions dins de la plana d’inundació del rec del Ter Vell. Se simulen les pluges i avingudes de 2, 5 i 25 anys de període de retorn del tram del rec del Ter Vell.
S’ha tingut en compte dues hipòtesis de càlcul diferents, en les quals es considera una condició de temporal marítim (T100 anys de període de retorn) i una condició sense temporal, per veure el possible efecte i la influència del temporal de mar.
A partir del model hidràulic bidimensional s’ha realitzat una modelització de prognosi amb l’objectiu de potenciar espais actualment inundables per cabals habituals i incrementar la capacitat de retenció d’aigua, per regular les aportacions de flux d’aigua dolça a la zona dels Aiguamolls del Ter Vell i de la Pletera.
Les actuacions simulades a la modelització hidràulica pretenen potenciar zones naturals de laminació (antigament anomenades closes) per retenir els escorrentius i, a més a més, millorar la xarxa de drenatge que comunica ambdós àmbits per potenciar la connectivitat hidràulica-ecològica i alhora permetre un control i el desguàs de la inundació de forma més ràpida, tot contemplant la compatibilitat dels usos actuals amb les condicions d’inundació que s’hi assoleixen.
Vol amb Dron de 250 ha de superfície per la creació d’ortofotomapes format GeoTiff amb GSD < 3cm/px i georeferenciada.
Elaboració de Model Digital de Superfícies format .GeoTiff i núvol de punts amb format LAS.
Modelització bidimensional (2D) de tota la plana per on discorre el rec del Ter Vell inclòs tot l’àmbit de la Pletera mitjançant model matemàtic HEC-RAS (v 5.0.7).
Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter
Any: 2020
Torroella de Montgrí – Estartit