Projectes
Hidràulica

Projecte constructiu i direcció de les obres de la modificació geomètrica de la resclosa de la “Preparación Textil” a Ripoll per la millora de les condicions de desguàs dels rius Ter i Freser.

Ripoll-preparacion-textil1-ABM-ingenieria-agua

Rebaix d’1,5 metres de la resclosa de 110 metres de longitud i formació d’una rampa per a peixos al marge dret de 46 metres de longitud.

El nucli urbà de Ripoll es troba a la confluència dels rius Ter i Freser. Per tal de millorar les condicions de desguàs d’ambdós cursos al seu pas pel la zona urbana, el Pla Especial d’Infraestructures hidràuliques dels rius Ter i Freser de Ripoll, preveu una sèrie d’actuacions encaminades a reduir el risc d’inundació, entre les quals es troba el rebaix de la resclosa de La Preparación Textil.

La resclosa de La Preparación Textil, s’ubica just aigua avall de la confluència dels rius Ter i Freser. La resclosa té una longitud de 110 metres i presenta una altura d’uns 4 metres. El projecte de rebaix de la resclosa preveu rebaixar la cota de coronament de la mateixa 1,5 metres en tota la seva longitud, amb la qual cosa, el desnivell resultant serà de 2,85 metres.

El rebaix de la resclosa es realitza mitjançant la tècnica del tall amb fil de diamant, ja que es tracta d’una tècnica adaptable a qualsevol material, no transmet cap tipus de vibració a l’estructura i permet fer talls tant en horitzontal com en vertical.

Per evitar afectacions als marges i a les infraestructures existents aigua amunt de la resclosa, degut al descens del fons de llera com a conseqüència del rebaix de la resclosa, també s’executen una sèrie de proteccions en les piles i estreps dels ponts situats en la zona de major influència, i als marges on es preveu una major incidència. A aquest efecte, s’aprofita el propi material sobrant de la demolició de la resclosa (blocs de fins a 3000kg), sobre els quals es col·loquen pedres d’escullera d’aportació de 1.200 a 2.000 kg.

Per altra banda, per tal de resoldre la connectivitat fluvial d’aquest tram, es construeix també un connector ictícola. A la massa d’aigua on es localitza la resclosa, les espècies autòctones presents són les truites, els llops de rius i els barbs de muntanya.

Les rampes per a peixos constitueixen, pel seu caràcter naturalitzat, la seva versatilitat i la facilitat de franqueig per part de la ictiofauna, un dels dispositius de pas més recomanats per superar obstacles d’alçada reduïda.

La rampa per a peixos projectada, té una longitud de 46 metres i presenta una secció trapezoidal amb una amplada a la base de 1 metre i una alçada de 40 cm, recolzada sobre una base d’escullera formada per blocs de 1.200 a 2.000 kg, amb un acabat superficial format per còdols de ribera de 150 a 300 mm encastats sobre el formigó fresc. Addicionalment, disposa d’una sèrie de còdols cada 4-5 metres que sobresurten del llit per generar zones protegides al flux d’aigua.

A la part superior disposa d’una entalladura de 1 metre de longitud i 31 cm de profunditat. A la part inferior hi ha la bassa d’atracció formada amb pedres d’escullera de 1.200 a 2.000 kg amb forma circular i un deflector transversal per conduir als peixos cap al connector ictícola. Als marges s’ha realitzat l’estesa de la terra vegetal i la hidrosembra amb llavors autòctones i s’ha plantat vegetació de ribera.

Característiques

Longitud resclosa: 110 metres
Longitud rampa: 46 metres
Desnivell resultant: 2,85 metres
Enderroc d’estructures: 175 m³
Escullera de 1.200 a 2.000 kg: 1230 m³
Pressupost: 416.513,81 € (més IVA)

Client: La Preparación Textil S.A.
Any: 2016
Ripoll

Altres projectes
Subscriu-te
Rep per correu electrònic totes les novetats d'ABM i coneix els darrers projectes on hem treballat
  • ABM SERVEIS D'ENGINYERIA I CONSULTING, S.L. com a responsable del tractament tractarà les teves dades amb la finalitat d’enviar-te la nostra newsletter. Pots accedir, rectificar i suprimir les teves dades, així com exercir altres drets consultant la informació addicional i detallada sobre protecció de dades a la nostra
    Política de Privacitat

Subscriu-te
Rep per correu electrònic totes les novetats d'ABM i coneix els darrers projectes on hem treballat
  • ABM SERVEIS D'ENGINYERIA I CONSULTING, S.L. com a responsable del tractament tractarà les teves dades amb la finalitat d’enviar-te la nostra newsletter. Pots accedir, rectificar i suprimir les teves dades, així com exercir altres drets consultant la informació addicional i detallada sobre protecció de dades a la nostra
    Política de Privacitat

×ATENCIÓ: Cookies no configurades en l'idioma actual. Revisa la teva configuració al plugin, gràcies!