ABM participa en el projecte DIGICAL, que consisteix en el disseny i desenvolupament d’un Sistema d’Alerta Primerenca per inundacions i alteracions de la qualitat de l’aigua en un medi fluvial, utilitzant tecnologies digitals i tractament massiu de dades registrades per instruments de mesura interconnectats a temps real, combinat amb la intel·ligència artificial, capaç de millorar i agilitzar els processos de gestió de riscos i la presa de decisions davant d’una alerta d’inundació.
DIGICAL és un projecte de I+D cooperatiu i de desenvolupament experimental de Tecnologies Digitals desenvolupat en el marc del programa de recolzament a les Agrupacions Empresarials Innovadores (AEI) del Ministeri d’Industria, Comerç i Turisme que té com a objectiu el disseny i desenvolupament d’un Sistema d’Alerta Primerenca per Inundacions (SAPI).
DIGICAL (número de expedient AEI-010500-2021b-24), es tracta d’un projecte cofinançat pel Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme (MINCOTUR) i la Unió Europea en el marc de les ajudes Next Generation i el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència.
Els socis participants en el desenvolupament del projecte són el Catalan Water Partnership, ABM Consulting, PRODAISA, Hydrometeorological Innovative Solutions SL (HYDS), Aigües de Vic (AVSA), Depuradores d’Osona SL (DOSL) i un centre tecnològic pertanyent a la Fundació Universitària Balmes (CT-BETA).
La implementació de models hidràulics de rius permet caracteritzar i conèixer, per una banda, el comportament d’un curs fluvial i de la seva conca hidrogràfica d’aportació, així com determinar els punts crítics o sensibles exposats al risc d’inundació i obtenir els valors hidràulics que poden servir de previsió davant possibles afectacions d’aquests mateixos punts.
Per altra banda, els models hidràulics de sistemes de drenatge permeten simular els possibles fenòmens de transformació de pluja a escorrentiu superficial en les àrees urbanes obtenint una diagnosis de la xarxa completa (pous, canonades, sobreeixidors, endegaments, etc.), la qual dona a conèixer quins són els trams o punts crítics del mateix sistema en cas de col·lapse.
La plataforma web desenvolupada permet la monitorització i control tant de la conca hidrogràfica d’un riu com del sistema de drenatge urbà en el que s’estableixen un conjunt de llindars i avisos d’alerta associats a accions d’autoprotecció i gestió per cadascun dels punts crítics o sensibles.
Es distingeixen avisos pel propi sistema de sanejament i possibles abocaments, funcionament de la xarxa de sanejament al medi receptor per inundació del riu, i per inundació del propi riu.
Els avisos d’alerta són possibles gràcies a l’adquisició de dades en temps real d’estacions d’aforament, sensors de nivell d’aigua, sobreeixidors instrumentalitzats, pluviòmetres (SMC i MeteOsona), radar meteorològic (XRAD) i avisos oficials del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) i de l’Agència Estatal de Meteorologia (AEMET).
A part dels instruments ja existents, el sistema permet integrar noves instal·lacions fetes expressament per casos concrets.
Com a prova pilot s’implanta el sistema en l’àmbit del municipi de Manlleu, a Osona, caracteritzat per la presencia de cursos fluvials que històricament han provocat episodis d’inundacions i que es succeeixen de forma continua, repercutint sobre l’activitat econòmica de la zona, possibles abocaments accidentals per la proximitat d’indústries amb potencial contaminant, i un elevat impacte social.
A més, l’àmbit d’aplicació comprèn la captació per a la potabilització (Aigües de Vic) i l’abocament de la depuradora de la població de Manlleu (Depuradores d’Osona).
El sistema implantat permet la gestió intel·ligent de les prediccions d’avingudes i, en aquest cas concret, la gestió eficient de l’emergència en un entorn urbà industrial consolidat, que podrà facilitar la comunicació, coordinació i actuació de les administracions i grups de protecció.
DIGICAL és un dels exemples de col·laboració entre diverses entitats per desenvolupar un Sistema d’Alerta Primerenca d’Inundació (SAPI).
Durant la nostra trajectòria com a empresa de serveis intensiva en coneixement hem desenvolupat plans de gestió del risc d’inundació i diversos sistemes d’alerta primerenca d’inundació per a més de 25 càmpings i Plans de Gestió de Risc d’Inundació per a empreses distribuïdores i industrials i també per a l’administració municipal.
Generem solucions que permetin millorar i agilitzar els processos de gestió de riscos d’inundació i facilitin la presa de decisions davant d’alertes d’inundació per millorar la seguretat de les persones.
Client: Ministeri d’Indústria, Turisme i Comerç
2022
Comarca d’Osona