Moltes de les espècies d’ictiofauna dels rius realitzen migracions en algun moment del seu cicle biològic.
L’objectiu d’aquestes migracions és l’accés a determinats habitats a la recerca d’unes condicions ambientals adequades (temperatura de l’aigua, oxigen dissolt,…) i d’un biotip hidràulic (calat, velocitat, substrat) idoni que asseguri la seva reproducció, la disponibilitat d’aliment i el refugi.
Algunes de les infraestructures transversals presents en els nostres rius (preses, assuts,…) si no porten associades un dispositiu de pas correctament dissenyat, poden constituir barreres infranquejables causant una alteració en la distribució i abundància de peixos i hàbitats als rius.
A la zona de La Pilastra es varen construir dues rescloses per a derivar l’aigua.
Una d’elles, la resclosa Reial permet la derivació de part de les aigües del Ter cap al braç secundari, que actualment és el braç més actiu. L’altra, la resclosa de La Pilastra, permet la derivació de les aigües cap a la Sèquia Monar.
La resclosa de La Pilastra presenta un problema de sedimentació i colmatació i una qualitat hidromorfològica millorable. El grup d’espècies autòctones presents (l’anguila, la bagra, el barb de muntanya , la bavosa de riu i l’espinós) no poden salvar aquesta barrera.
Així doncs, l’objectiu del projecte és recuperar la connectivitat fluvial d’aquest tram del riu, de forma natural, permanent i eficient en un dels indrets de gran valor ecològic com són les riberes del Ter.
Les rampes per a peixos constitueixen, pel seu caràcter naturalitzat, la seva versatilitat i la facilitat de franqueig per part de la ictiofauna, un dels dispositius de pas més recomanats per superar obstacles d’alçada reduïda.
La rampa per a peixos projectada té unes dimensions de 54 metres de longitud per 4 metres d’amplada amb ressalts de 5 cm d’alçada recolzada sobre una base d’escullera formada per blocs de 1.200 a 2.000 kg i un acabat superficial format per còdols de ribera de 150 a 300 mm encastats sobre el formigó durant el seu fraguat i curació.
A la part superior disposa d’una entalladura de 3 metres de longitud i 39 cm de profunditat. A la part inferior hi ha la bassa d’atracció circular formada amb blocs d’escullera de 1.200 a 2.000 kg.
S’ha dissenyat perquè alliberi una part del cabal de manteniment, alliberant la resta del cabal per una segona entalladura. Seguint les indicacions de l’Agència Catalana de l’Aigua, s’han definit les entalladures per tal que les condicions hidràuliques (calats i velocitats) siguin òptimes segons les capacitats natatòries de les espècies presents.
Aquestes dimensions la fan funcional en un ampli rang de cabals, des del cabal mínim de manteniment (1.968 l/s) fins al Q5% del Ter (63,73 m³/s).
Longitud traçat: 54 metres
Amplada: 4 metres
Desnivell: 3,25 metres
Entalladura: 3 metres de longitud, 39 cm d’entalladura.
Part superior: Ressalts 5 cm cada 50 cm.
Part inferior: Ressalts 5 cm cada 2 metres.
Base: Blocs escullera de 1.200 a 2.000 kg de pes coronats amb còdols de ribera de 150 a 300 mm
Bassa d’atracció: escullera de 1.200 a 2.000 kg de pes.
Pressupost: 117.339,12 € (més IVA)
Client: Consorci del Ter
Any: 2019
Bescanó