Des de la declaració de Lille a l’any 2000, s’està promovent al llarg del territori el desenvolupament d’una xarxa de vies verdes reservada a vehicles no motoritzats que ofereixi itineraris continus de llarga distància i una xarxa local per les activitats i desplaçaments de proximitat oferint al mateix temps un conjunt de serveis que garanteixi l’atractiu, la continuïtat i la fiabilitat d’aquests itineraris.
En aquest context, el Consell Comarcal del Baix Empordà, a través del Programa de Caminos Naturales, encomana a ABM el disseny de les infrestructures per a la connexió de diferents municipis de la plana del Fluvià, mitjançant un itinerari cicloturístic paral·lel al riu Fluvià, des del municipi de Bàscara fins al Parc dels Aiguamolls de l’Empordà.
Aquesta nova infraestructura forma part d’un conjunt d’actuacions que tenen com a objectiu primari la connexió del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa amb el Parc dels Aiguamolls del Empordà.
La nova via verda del Fluvià parteix del municipi de Bàscara i continua al llarg dels camins existents que discorren pel marge dret del riu. Per tal de donar continuïtat a la traça, aquests camins existents es connecten mitjançant trams de nova execució.
Seguint el curs del riu, la via verda comunica amb els termes municipals de Vilaür, Garrigàs i Sant Morí, on mitjançant l’execució d’un gual inundable de 15 metres de longitud i 3,9 metres d’amplada lliure, format per marcs de formigó armat i amb proteccions laterals, es creua el riu Fluvià fins arribar al municipi de Sant Miquel de Fluvià.
Un cop creuat el riu Fluvià, la traça discorre pel marge esquerre del curs fluvial connectant els municipis de Torroella de Fluvià i Sant Pere Pescador, aprofitant la mota existent.
A Sant Pere Pescador la via verda es deriva en dues rutes; la primera que arriba fins a la Gola del Fluvià i la segona fins al Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà.
La via verda del Fluvià té una longitud total de 34,65 km, dels quals el 75% discorren per camins existents i el 25% restant per trams de nova execució.
Al llarg del recorregut es proposa l’execució de 3 passeres de fusta per superar el rec de Sant Miquel al terme municipal de Bàscara i els recs de Rafagall i Sirvent al municipi de Sant Pere Pescador.
La secció tipus de la via verda tindrà una amplada de 3 metres i presenta un coronament amb una capa de sauló. Aquest material ofereix una gran flexibilitat, és completament natural, té una bona integració visual i presenta un impacte ambiental reduït.
El pressupost estimat d’execució de les obres és de 3,5 milions d’euros.
Alguns dels projectes similars a aquesta actuació són la Via ciclista del Ter des de Sant Joan de les Abadesses fins a Llanars o bé la nova via verda que des de Bescanó arribarà fins a Sant Gregori.
La recuperació de camins i la formació d’itineraris per a vianants i bicicletes fomenten hàbits saludables, faciliten la mobilitat i ens apropen al territori i al medi natural d’una forma sostenible.
Longitud total de la intervenció: 34,75 km
Amplada mínima de pas: 3 m
Número de passeres sobre cursos fluvials: 3
Pressupost de les obres: superior a 3 milions € (més IVA)
Client: Consell Comarcal de l’Alt Empordà
Año: 2021
Alt Empordà